OM OSS

Spinnet i Habo på sommaren
Konferensrum
Festlokal med bröllopsdukning
Spinnet-hem
Spinnet i Habo

Habo Ullspinneri drevs fram till 1966 av grundarfamiljerna Johansson/Werthén. I dag är Spinnet ett allaktivitetshus, ett kulturcentrum för alla.

Konferens
Konferens
Karderi bröllopsdukning
Fest, liten eller stor
previous arrow
next arrow

Spinnets historia

Habo Ullspinneri var den första industrin i Habo samhälle och startades av Frans August Johansson 1882 i Simonstorp utanför Habo. Fabriken hade i början tre anställda, en spinnmästare, en kardmästare och en färgmästare. År 1886 flyttades verksamheten in till Habo. Snart sysselsatte fabriken ett 25-tal arbetare, varav fler bodde och åt hos Frans och hans fru Tekla. Filtar började göras omkring 1920. Det blev industrins dominerande produkt och marknadsfördes under namnet Habo-filten. 1932 tillverkades 50 000 filtar och 30 ton ullgarn med 65 personer anställda. 1960 producerades 90 000 filtar och 30 000 plädar samt garn.

Habo Ullspinneris kulturhistoriska värde ligger i det väl sammanhållna och bevarade byggnadsbeståndet samt företagets betydelse för ortens utveckling. De flesta av anläggningens nuvarande byggnader är från åren 1915-1945. Liksom övriga ullindustribyggnader domineras Habo Ullspinneri av stora, faluröda träbyggnader. Det ligger intill ett vattendrag med en tidigare damm som numera är en park. Habo Ullspinneri drevs fram till 1966 av grundarfamiljerna Johansson/Werthén.     

Byggnaderna heter numera Spinnet i Habo och drivs idag som allaktivitetshus, bl a som kulturcentrum för alla.

Hitta Hit