Bildspel spinnet

Spinnet i Habo på sommaren
Konferensrum
Festlokal med bröllopsdukning
Spinnet-hem
Spinnet i Habo

Habo Ullspinneri drevs fram till 1966 av grundarfamiljerna Johansson/Werthén. I dag är Spinnet ett allaktivitetshus, ett kulturcentrum för alla.

Konferens
Konferens
Karderi bröllopsdukning
Fest, liten eller stor
previous arrow
next arrow

Spinnets historia

Habo Ullspinneri var den första industrin i Habo samhälle och startades av Frans August Johansson 1882 i Simonstorp utanför Habo. Fabriken hade i början tre anställda, en spinnmästare, en kardmästare och en färgmästare. År 1886 flyttades verksamheten in till Habo. Snart sysselsatte fabriken ett 25-tal arbetare, varav fler bodde och åt hos Frans och hans fru Tekla. Filtar började göras omkring 1920. Det blev industrins dominerande produkt och marknadsfördes under namnet Habo-filten. 1932 tillverkades 50 000 filtar och 30 ton ullgarn med 65 personer anställda. 1960 producerades 90 000 filtar och 30 000 plädar samt garn.

Habo Ullspinneris kulturhistoriska värde ligger i det väl sammanhållna och bevarade byggnadsbeståndet samt företagets betydelse för ortens utveckling. De flesta av anläggningens nuvarande byggnader är från åren 1915-1945. Liksom övriga ylleindustribyggnader domineras Habo Ullspinneri av stora, faluröda träbyggnader och ligger intill ett vattendrag med damm. Habo Ullspinneri drevs fram till 1966 av grundarfamiljerna Johansson/Werthén. I dag är Spinnet ett allaktivitetshus, ett kulturcentrum för alla.